Sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus
Milloin olet viimeksi kertonut kumppanillesi, ystävällesi tai muulle tärkeälle ihmisellesi, mistä hänessä pidät? Milloin olette viimeksi rauhassa pysähtyneet juttelemaan, mitä arvostatte suhteessanne?
Tervetuloa suhdetuokioon, jossa te pääsette pysähtymään suhteenne ja sen vahvuuksien äärelle! Hyvän huomaaminen ja ääneen sanominen vahvistaa ja syventää suhdettanne. Se on myös tärkeä suhdetaito.
Tuokio koostuu ohjaajien alustuksesta ja tehtävistä, joita tehdään itsekseen pohtien ja kumppani(e)n/ystävän kanssa keskustellen. Suhteen asioista ei keskustella yhdessä muiden osallistujien kanssa, vaan työskentely tapahtuu vain oman tärkeän ihmisen kanssa.
Tuokio on suunnattu täysi-ikäisille sateenkaari-ihmisille (sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville) ja heidän kumppaneilleen ja ystävilleen. Tuokioon osallistutaan yhdessä kumppanin/kumppanien, ystävän tai muun tärkeän ihmisen kanssa.
Työskentelyä ja yhdessäoloa ohjaavat turvallisemman tilan periaatteet (ks. alla). Tuokio on maksuton ja pitää sisällään kahvitauon. Tulethan paikalle vain terveenä.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Aika: Sunnuntai 12.3. klo 13-16
Paikka: Turun taiteen talo. Osoite: Nunnankatu 4, Turku. A-ovi ja toinen kerros. (Osallistujille lähetetään saapumisohjeet noin viikkoa ennen suhdetuokiota.)
Esteettömyys: Suhdetuokio järjestetään Taiteen talon ensimmäisessä kerroksessa, joka sijaitsee katutasossa. Rakennukseen ja tiloihin on pääsy pyörätuolilla: katso esteettömyystiedot Taiteen talon verkkosivulta. Lisätietoja antaa mielellään Perhesuhdekeskuksen työntekijä Sanna Metsäpuu (yhteystiedot alla) tai voi olla suoraan yhteyksissä Taiteen taloon.
Järjestäjä: Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus
Ohjaajat: Tuokiota ohjaavat Perhesuhdekeskuksen kouluttamat vapaaehtoisohjaajat Elina ja Eerika
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta voit vielä kysyä vapaata paikkaa laittamalla viestiä sanna.metsapuu@perhesuhdekeskus.fi.
Lisätietoja: Lisätietoja antaa Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen työntekijä Sanna Metsäpuu, sanna.metsapuu@perhesuhdekeskus.fi.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
—
On tärkeää, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja tervetulleeksi omana itsenään. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta toisille. Siksi meillä on yhteiset periaatteet, joita noudatetaan aina, kun toimimme yhdessä.
Ihmisiä, perheitä ja suhteita on monenlaisia. Älä oleta toisen osallistujan tai hänen perheenjäsentensä sukupuolta ulkonäön tai nimen perusteella. Älä tee oletuksia tai yleistyksiä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, perhe- tai rakkaussuhteista, vanhemmuudesta, kehoista tai taustasta. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on.
Kaikki, mitä tapaamisen aikana kerrotaan toisille, on ehdottoman luottamuksellista. Myös se on luottamuksellista, keitä on tavannut kurssilla. Ethän ota tai julkaise kuvia ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.
Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla. Jokainen voi puhua vain omasta puolestaan. Aidosti kuuntelemalla opimme toisiltamme.
Voit kertoa itsellesi tärkeistä asioista juuri sen verran kuin haluat. Voit myös olla kertomatta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.
Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen omia rajoja. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.
Osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu oppia toimimaan sensitiivisesti. Jos joku käyttää sanaa, joka on loukkaava tai kuvaa tilannetta väärin, korjaa se asiallisesti. Erehdyksen tehdessäsi ota palaute vastaan, esimerkiksi: ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”
Emme hyväksy häirintää, rasismia ja syrjintää. Jos havaitset häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta välittömästi ohjaajille.
Emme hyväksy rasismia, häirintää tai syrjintää minkään henkilön ominaisuuden tai taustan perusteella kuten sukupuoli, kehon piirteet, ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai uskonnottomuus, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.
Jos koet tai havaitset häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä, kerro asiasta ohjaajille. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella näistä ohjeista, ota yhteyttä Perhesuhdekeskuksen työntekijään Sanna Metsäpuuhun.