Sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus
Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus etsii uusia Rakkaussuhdetuokioiden vertaisohjaajia eri puolille Suomea upeaan vapaaehtoisten joukkoonsa!
Rakkaussuhdetuokiot ovat 3h mittaisia arki-iltoja tai viikonlopun iltapäiviä, joiden tavoitteena on vahvistaa sateenkaarevia pari- ja monisuhteita ja lisätä niihin hyvinvointia. Rakkaussuhdetuokioita on eri teemoilla ja ne täydentävät toisiaan: voimavarat, ristiriidat, vuorovaikutus, tunteet sekä toiveet ja unelmat. Tuokiot on suunnattu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ja heidän kumppaneilleen. Useimmiten tuokioihin osallistutaan yhdessä oman kumppanin/kumppanien kanssa, mutta olemme järjestäneet myös tuokioita, jonne voi osallistua yksin tai yhdessä, oli suhteessa tai ei.
Voit tutustua tuokioiden ideaan kahden rakkaussuhdeluennon avulla Hyvä kysymys -sivulla: Rakkaussuhteen voimavarat ja Rakkaussuhteen ristiriidat. Ota kuitenkin huomioon, että luennot ovat tunnin mittaisia ja ne pitää perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen. Vapaaehtoisten ohjaamat tuokiot
Vapaaehtoisohjaajalla ei tarvitse olla ennakkotietoja ja ammatillisia taitoja. Kaiken tarvittavan saat ohjaajakoulutuksestamme. Tuokioita pitäessäsi saat käyttöösi hyvin suunnitellut materiaalit ohjeineen. Saat myös kaiken tuen järjestelyihin Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen työntekijöiltä sekä ennen että jälkeen tapahtuman.
Vapaaehtoisohjaajana
Koulutus on suunnattu täysi-ikäisille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ja/tai heidän kumppaneilleen, jotka haluavat ryhtyä Rakkaussuhdetuokioiden vertaisohjaajiksi. Voit osallistua koulutukseen itseksesi, ystäväsi tai kumppani(e)si kanssa. Toivomme saavamme ohjaajia eri puolilta Suomea, jotta sateenkaari-ihmiset pääsevät vahvistamaan rakkaussuhteitaan ja lisäämään niihin hyvinvointia ympäri Suomen. Toivomme myös saavamme ohjaajia erilaisista taustoista. Rakkaussuhdetuokiot on suunnattu kaikille sateenkaari-ihmisille ja heidän kumppaneilleen, mutta olisi hienoa, jos voisimme tarjota silloin tällöin myös tarkemmin kohdennettuja tuokioita esimerkiksi monisuhteisille, eri ikäisille tai sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän kumppaneilleen. Tuokioita voidaan järjestää juuri sinun kiinnostuksesi tai erityisosaamisesi pohjalta.
Koulutusviikonlopun aikana saat kokemuksen Rakkaussuhdetuokioon osallistumisesta sekä perehdytyksen Rakkaussuhdetuokioiden ohjaamiseen ja vapaaehtoisena toimimiseen Perhesuhdekeskuksessa.
Koulutukseen osallistuminen ei velvoita Rakkaussuhdetuokioiden pitämiseen, jos koulutuksen jälkeen tuntuukin, että se ei tunnu itselle sopivalta. On kuitenkin tärkeää, että koulutukseen osallistuessa on vahva kiinnostus ja halu tuokioiden ohjaamista kohtaan. Tuokioiden ohjaamisesta keskustellaan ja sovitaan yhdessä Perhesuhdekeskuksen työntekijöiden kanssa koulutuksen jälkeen.
Aikataulu: Aamupäivästä 3.9.-iltapäivään 4.9. Tarkempi aikataulu selviää, kun osallistujat ja heidän kulkuyhteytensä Helsinkiin on huomioitu.
Paikka: Tarkemmat tiedot ilmoitetaan osallistujille.
Matkat ja majoitus: Matkakulut korvataan kaikille osallistujille. Majoitus yhdeksi (tai tarvittaessa kahdeksi) yöksi järjestetään ja korvataan kauempaa tuleville.
Ruokailut: Koulutuksessa tarjotaan lounas sekä aamulla ja iltapäivällä kahvit ja pientä purtavaa.
Kouluttajat: Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen työntekijät Sanna Metsäpuu ja Terhi Väisänen
Ilmoittautuminen on päättynyt.
Lisätietoja Sanna Metsäpuulta: sanna.metsapuu@perhesuhdekeskus.fi
Lämpimästi tervetuloa joukkoomme!
—
On tärkeää, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja tervetulleeksi omana itsenään. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta toisille. Siksi meillä on yhteiset periaatteet, joita noudatetaan koko kurssin ajan.
Toimi sensitiivisesti. Ihmisiä, perheitä ja suhteita on monenlaisia. Älä oleta toisen osallistujan tai hänen perheenjäsentensä sukupuolta ulkonäön tai nimen perusteella. Älä tee oletuksia tai yleistyksiä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, perhe- tai rakkaussuhteista, vanhemmuudesta, kehoista tai taustasta. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on.
Ole luottamuksen arvoinen. Kaikki, mitä kurssin aikana kerrotaan toisille, on ehdottoman luottamuksellista. Myös se on luottamuksellista, keitä on tavannut kurssilla. Ethän ota tai julkaise kuvia ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.
Kuuntele. Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla. Jokainen voi puhua vain omasta puolestaan. Aidosti kuuntelemalla opimme toisiltamme.
Voit osallistua omien tarpeidesi mukaan. Voit kertoa itsellesi tärkeistä asioista juuri sen verran kuin haluat. Voit myös olla kertomatta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.
Kunnioita ja ole ystävällinen. Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen omia rajoja. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.
Anna ja ota vastaan palautetta. Osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu oppia toimimaan sensitiivisesti. Jos joku käyttää sanaa, joka on loukkaava tai kuvaa tilannetta väärin, korjaa se asiallisesti. Erehdyksen tehdessäsi ota palaute vastaan, esimerkiksi: ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”
Puutu. Emme hyväksy häirintää, rasismia ja syrjintää. Jos havaitset häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta välittömästi ohjaajille.
Emme hyväksy rasismia, häirintää tai syrjintää minkään henkilön ominaisuuden tai taustan perusteella kuten sukupuoli, kehon piirteet, ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai uskonnottomuus, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.
Jos koet tai havaitset häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä, kerro asiasta ohjaajille. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella näistä ohjeista, ota yhteyttä Perhesuhdekeskuksen työntekijään Sanna Metsäpuuhun.