Kaipaatko vertaistukea ja uusia ajatuksia eromietteiden keskelle? Tervetuloa sateenkaari-ihmisille suunnattuun eroryhmään! Eroryhmä koostuu aloitusviikonlopusta 19.-20.10.2024 Jyväskylässä sekä seitsemästä viikoittaisesta verkkotapaamisista tiistai-iltaisin 29.10. alkaen. Osallistumismaksu on 50 euroa. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisen lomakkeen kautta, johon löytyy linkki alempaa. Lue tapahtuman tiedot huolellisesti ennen ilmoittautumista.
Työskentely pohjautuu suomalaiseen eroseminaariin, joka on vakiintunut eroauttamisen malli. Menetelmä ja vertaistuki auttavat selviämään erokriisistä, vahvistavat itsetuntemusta ja antavat työkaluja elämässä eteenpäin. Eroseminaari toteutetaan Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksessa sateenkaarisensitiivisesti ja erilaiset suhdemuodot huomioiden. Ryhmässä noudatetaan Perhesuhdekeskuksen turvallisemman tilan periaatteita (ks. alla).
Ohjaajina toimivat perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen ja Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen suhdetyön asiantuntija Jenni Emma Haiko. Terhi on käynyt suomalainen eroseminaari -ohjaajakoulutuksen ja ohjannut sateenkaarisensitiivisiä eroryhmiä usean vuoden ajan. Jenni Emma on parhaillaan suomalainen eroseminaari -ohjaajakoulutuksessa.
Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus järjestää vuosittain 1-2 eroryhmää sateenkaari-ihmisille. Joka toinen järjestetään Helsingissä iltakurssina ja joka toinen valtakunnallisena kurssina tässä muodossa. Edellinen Helsingin iltakurssi on järjestetty keväällä 2024.
Kenelle eroryhmä on tarkoitettu?
Perhesuhdekeskuksen eroryhmät on tarkoitettu kaikille sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluville, joilla merkityksellinen pari-, moni- tai ystävyyssuhde on päättynyt tai päättymässä.
- Sateenkaarevuutesi voi olla sinulle uusi asia tai se on voinut olla osa sinua koko elämäsi.
- Suhde/suhteet, johon liittyen käsittelet (mahdollista) eroa, on voinut olla minkä mittainen tahansa.
- Suhde on voinut olla sateenkaareva tai ei-sateenkaareva.
- Suhteeseen tai perheeseesi voi kuulua tai ei kuulu lapsia.
- Eroryhmään voi osallistua, vaikka erosta olisi jo pidempikin aika. Monesti asioiden käsittely on mahdollista syvemmin, kun erosta on kulunut jo jonkin aikaa.
Aikataulu ja kurssin rakenne:
- Kurssi alkaa aloitusviikonlopulla 19.-20.10.2024 Jyväskylässä. Viikonlopun aikana tutustutaan ja aloitetaan eroryhmätyöskentely. Lauantaina työskennellään noin klo 11-18 välillä ja sunnuntaina noin klo 9.30-16 välillä. Aloitus- ja lopetuskellonajat saattavat hiukan muuttua, kun osallistujat kotipaikkakuntineen ja kulkuyhteyksineen ovat selvillä.
- Aloitusviikonlopun jälkeen ryhmä kokoontuu kerran viikossa tiistai-iltaisin klo 18-20 Teams-alustalla. Verkkotapaamisia on seitsemän kertaa: 29.10., 5.11., 12.11., 19.11., 26.11., 3.12. ja 10.12.
- Verkkotapaamiset koostuvat ohjaajien alustuksista, osallistujan omista pohdintatehtävistä ja ryhmäkeskusteluista. Lisäksi tehdään pieniä ohjaajan antamia tehtäviä verkkotapaamisten välillä.
- Ryhmään tulee sitoutua koko sen ajaksi. Ryhmään ei voi osallistua, jos ei pääse aloitusviikonloppuun. Eroryhmä on prosessi, jossa jokaisella kerralla on oma teemansa. Kukin kerta rakentuu edellisten varaan. Kaikkiin tapaamisiin tulee osallistua (toki esim. sairastuminen ymmärrettävä poissaolo).
Aloitusviikonloppu:
- Vesalan leiri- ja toimintakeskus (Jyväskylän seurakuntien ylläpitämä). Osoite: Neulakankaantie 61, 41940 Vesanka. Leirikeskus sijaitsee 15km päässä Jyväskylän keskustasta. Pyrimme tarvittaessa järjestelemään kimppakyytejä esim. Jyväskylän matkakeskuksesta (ilmoita tarpeestasi ilmoittautumisen yhteydessä).
- Esteettömyys: Kurssikeskus on valmistunut kesällä 2023 ja on esteetön liikkumisen apuvälineitä käyttäville. Kurssikeskuksesta löytyvät esteetön wc ja sukupuolineutraalit wc:t. Tarkempia tietoja esteettömyydestä selvitämme mielellämme (yhteystiedot alempana) tai keskukseen voi myös olla suoraan yhteyksissä p. 040 535 1657 (arkisin kello 9 – 15) ja jklsrk.leirit@evl.fi.
- Osallistumismaksuun 50e sisältyvät majoitus kahden hengen huoneissa ja seuraavat ruokailut: lauantaina lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Sunnuntaina aamiainen, lounas ja välipala. Selvitämme mahdollisuutta yöpyä yhden hengen huoneessa lisämaksua vastaan.
Tarvittavat välineet:
- Osallistujalla on oltava käytössään oma tietokone, tabletti tai älypuhelin sekä toimiva verkkoyhteys verkkotapaamisten ajaksi. Jokin laite (mieluiten sama kuin jolla myöhemmin osallistuu) on oltava mukana myös aloitusviikonlopussa, jolloin verkkoalustan käyttäminen testataan. (Älypuhelin riittää, mutta verkkotapaamisten eri toimintoja on helpompi seurata isommalta näytöltä.)
- Taustakirjallisuutena voi halutessaan käyttää Marianna Stolbowin Erosta eteenpäin -kirjaa, jonka voi esimerkiksi lainata kirjastosta tai ostaa itselleen painettuna kirjana tai e-kirjana. Tämä ei ole pakollinen väline.
Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu:
- Mukaan mahtuu noin 14 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos ryhmä on täynnä, kannattaa ilmoittautua jonoon. Ryhmiin tulee joskus peruutuksia.
- Jos toistensa ex-kumppanit ilmoittautuvat samaan ryhmään, jälkimmäisenä ilmoittautunutta pyydetään osallistumaan seuraavalle kurssille.
- Kurssin osallistumismaksu on 50e.
- Osallistumismaksusta saapuu lasku sähköpostitse syyskuussa 2024. Maksua ei palauteta, jos osallistumisen peruu alle 30vrk ennen kurssin alkua. Sairastapauksissa maksu palautetaan.
- Mikäli osallistumiselle tulee este, peruthan osallistumisesti välittömästi ilmoittautumisvahvistuksen mukana tulevan peruutuslinkin kautta tai ilmoittamalla yhteyshenkilölle (tiedot alla). Näin jonossa olevilla on mahdollisuus päästä mukaan.
- Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistusviestin sähköpostitse. Lokakuun alussa saat ohjaajilta tervetulokirjeen tarkempine tietoineen.
- ILMOITTAUTUMINEN TÄMÄN SÄHKÖISEN LOMAKKEEN KAUTTA. Lue tapahtuman tiedot huolellisesti ennen ilmoittautumista.
Lisätietoja eroryhmästä antaa eroryhmän ohjaaja Jenni Emma Haiko sähköpostitse jenni.emma.haiko@perhesuhdekeskus.fi (lomalla 13.7.-4.8.) tai puhelinpalvelun kautta 14.8. alkaen keskiviikkoisin klo 10-12 puh. 050 444 4446.
Miksi osallistua?
Aiempien ryhmäläisten ajatuksia siitä, mikä ryhmässä oli parasta:
- ”Vertaistuki. Nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen. Muiden kokemusten (+teorian) tuottamat oivallukset itsessä. Olen varmasti fiksumpi kumppani jatkossa kun tiedostan ja tunnistan toimintamallejani ja niiden taustoja aiempaa paremmin. Samoin kurssi on minusta aivan varmasti myös lasten etu. Sateenkaarierityisyys tuki yllä mainittuja tekijöitä ja loi yhteenkuuluvuutta ja rohkeutta olla avoimesti sitä mitä on.”
- ”Olen omalla pienellä paikkakunnallani täysin yksin tämän asian kanssa. Vertaistuki oli parasta.”
- ”Tunnelma oli hyväksyvä ja turvallinen.”
- ”Ryhmän tuki on ollut mieletön ja olen uskaltanut puhua myös itselleni vaikeista asioista. Ohjaajan jakama tieto ja kirja olivat hienona tukena ja muiden sateenkaarevien ihmisten kokemuksien kuuleminen on ollut todella tärkeää.”
- ”Tämä kurssi on ollut tärkeä arjen voimavara.”
- ”Koen, että pääsin omassa erossani aivan valtavasti eteenpäin ryhmän ansiosta. Olin pyörittänyt omia ajatuksia yksikseni, ystävien kanssa ja psykologin kanssa ja silti junnasin paikallani. Mutta kun pääsin vertaisteni joukkoon ja kuulemaan muiden näkemyksiä samantyyppisistä asioista, jotain liikahti sisälläni ja pääsin itsekin uuteen suuntaan.”
Lämpimästi tervetuloa mukaan ryhmään!
—
Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen turvallisemman tilan periaatteet
On tärkeää, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja tervetulleeksi omana itsenään. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta toisille. Siksi meillä on yhteiset periaatteet, joita noudatetaan koko kurssin ajan.
Toimi sensitiivisesti. Ihmisiä, perheitä ja suhteita on monenlaisia. Älä oleta toisen osallistujan tai hänen perheenjäsentensä sukupuolta ulkonäön tai nimen perusteella. Älä tee oletuksia tai yleistyksiä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, perhe- tai rakkaussuhteista, vanhemmuudesta, kehoista tai taustasta. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on.
Ole luottamuksen arvoinen. Kaikki, mitä kurssin aikana kerrotaan toisille, on ehdottoman luottamuksellista. Myös se on luottamuksellista, keitä on tavannut kurssilla. Ethän ota tai julkaise kuvia ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.
Kuuntele. Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla. Jokainen voi puhua vain omasta puolestaan. Aidosti kuuntelemalla opimme toisiltamme.
Voit osallistua omien tarpeidesi mukaan. Voit kertoa itsellesi tärkeistä asioista juuri sen verran kuin haluat. Voit myös olla kertomatta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.
Kunnioita ja ole ystävällinen. Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen omia rajoja. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.
Anna ja ota vastaan palautetta. Osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu oppia toimimaan sensitiivisesti. Jos joku käyttää sanaa, joka on loukkaava tai kuvaa tilannetta väärin, korjaa se asiallisesti. Erehdyksen tehdessäsi ota palaute vastaan, esimerkiksi: ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”
Puutu. Emme hyväksy häirintää, rasismia ja syrjintää. Jos havaitset häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta välittömästi ohjaajille.
Emme hyväksy rasismia, häirintää tai syrjintää minkään henkilön ominaisuuden tai taustan perusteella kuten sukupuoli, kehon piirteet, ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai uskonnottomuus, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.
Jos koet tai havaitset häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä, kerro asiasta ohjaajille. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella näistä ohjeista, ota yhteyttä Perhesuhdekeskuksen työntekijään Sanna Metsäpuuhun.