Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Työpaja sukupuolen moninaisuuden huomioimiseksi toiminnassamme

25.1.2022 18:00 - 20:00

Translippu ja is-lippu

Tervetuloa mukaan ideoimaan, millaisin konkreettisin keinoin Sateenkaariperheet ry ja Perhesuhdekeskus voivat huomioida sukupuolen moninaisuuden toiminnassaan ja palveluissaan paremmin!

Työpajassa kuullaan lyhyesti yhdenvertaisuuskyselymme tuloksia, joiden pohjalta jatkamme yhdessä keskustelua. Erityisesti haluamme paneutua siihen, millä keinoin voimme tehdä toiminnasta turvallisempaa ja madaltaa kynnystä osallistua toimintaan, kun itse tai läheinen kuuluu sukupuolivähemmistöön. Keskustelun pohjalta valitaan konkreettisia toimenpiteitä Sateenkaariperheiden ja Perhesuhdekeskuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan

Työpaja on suunnattu henkilöille, jotka itse tai joiden läheinen (esim. lapsi) kuuluu sukupuolivähemmistöön. Työpaja toteutetaan verkossa etäyhteydellä. Mukaan pääsee 10 osallistujaa eri puolilta Suomea ja erilaisista elämäntilanteista. Kannustamme niin lapsiperheellisiä, lapsettomia kuin lapsiperheestä haaveilevia osallistumaan! Voit olla jo osallistunut Sateenkaariperheiden tai Perhesuhdekeskuksen toimintaan tai vasta harkita osallistumista nyt tai joskus myöhemmin.

Työpajaa luotsaavat Trans ry:n puheenjohtaja Valo Vesikauris sekä Sateenkaariperheet ry:n tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmän jäsenet R Räihä ja Sanna Metsäpuu. Tilaisuudessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotka löytyvät alta.

Työpaja järjestetään Zoom-alustalla tiistaina 25.1.2022 klo 18-20. Ilmoittaudu työpajaan sähköisellä lomakkeella viimeistään 23.1.2022!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Turvallisemman tilan periaatteet

Luottamuksellisuus: Kaikki, mitä tapaamisen aikana käy ilmi osallistujista itsestään ja heidän kokemuksistaan, on ehdottoman luottamuksellista. Kenenkään asioista ja kokemuksista ei ole lupa puhua ryhmän ulkopuolisille edes nimettömänä. Myös se on luottamuksellista, keitä muita on osallistunut työpajaan. Ilmoittautumislomakkeeseenkin kirjoitetut tiedot ovat luottamuksellisia, niitä ei tuoda esiin tapaamisessa järjestäjien toimesta.

Vapaaehtoisuus: Kyseessä on työpaja, jossa pohditaan yhdessä keinoja sukupuolen moninaisuuden huomioimiseksi paremmin Sateenkaariperheet ry:n ja Perhesuhdekeskuksen toiminnassa. Työpajaan osallistumiseksi ei ole ehtona kertoa omista kokemuksista tai omasta tilanteesta lainkaan, vaan voi osallistua muilla tavoin yhteiseen ideointiin.

Sensitiivisyys: Monenlainen moninaisuus on läsnä aina – niin tässäkin tapaamisessa. Moninaisuus ja monenlaisuus liittyvät kaikkiin ihmisten ominaisuuksiin ja taustoihin, esimerkiksi sukupuoleen, seksuaalisen suuntautumiseen, perhesuhteisiin, rakkaussuhteisiin, kehoihin, etniseen tai kulttuuriseen taustaan, uskontoon, kieleen, terveyteen ja toimintakykyyn. Myös elämäntilanteet ovat moninaisia ja kokemukset samankaltaisistakin tilanteista voivat olla monenlaisia. On tärkeää huomioida moninaisuus sensitiivisenä puheena ja toimintana. Esimerkiksi:

  • Ei oleteta kenestäkään henkilöstä mitään edellä mainittuihin asioihin liittyen. Esimerkiksi ei oleteta sukupuolta nimen tai ulkoisten piirteiden perusteella tai että rakkaus- tai perhesuhteet olisivat kaikilla samankaltaisia.
  • Kunnioitetaan jokaisen henkilön itsemäärittelyä. Jokainen saa itse määritellä tai olla määrittelemättä esimerkiksi sukupuolensa, seksuaalisen suuntautumisensa, ihmissuhteensa ja elämäntilanteensa. Käytetään omassa puheessa sellaisia sanoja ja ilmaisuja, jotka eivät määritä toista ihmistä heidän puolestaan oletuksen perusteella.
  • Huomioidaan myös se, että osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu osata toimia sensitiivisesti. Me autamme toisiamme tarvittaessa. Jos joku esimerkiksi käyttää erehdyksessä väärää sanaa, korjataan se asiallisesti. Erehdyksen tehnyt ottaa palautteen vastaan. Voi esimerkiksi sanoa ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”
  • Muista sensitiivisyys myös niitä ryhmän ulkopuolisia henkilöitä kohtaan, joista puhut, esimerkiksi perheenjäseniäsi tai tiettyyn toimintaan osallistuneita kohtaan. Ryhmän ulkopuolisista henkilöistä ei puhuta nimellä tai muuten tunnistettavasti.

Tilan antaminen: Ryhmässä annetaan kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen. Jokainen huomioi toiset osallistujat ja pitää omat puheenvuoronsa maltillisen pituisina. Puheenvuoron pyytämiseksi annetaan ohjeet tapaamisen alussa

Verkkoympäristön huomioiminen: Tapaamisessa pidetään videot auki (mikäli vain yhteydet sallivat). Jokaisen osallistujan on huolehdittava, että siellä, mistä käsin osallistuu tapaamiseen, ei ole muita henkilöitä kuulemassa keskustelua. Jos paikalla on muita, on käytettävä kuulokkeita. Tapaamista ei ole lupa nauhoittaa tai ottaa siitä kuvia. Järjestäjät tekevät työpajassa muistiinpanoja kehittämisideoiden kokoamiseksi (ei esim. osallistujien kokemuksista).

Omavastuisuus: On tärkeää, että jokainen huolehtii omasta hyvinvoinnistaan itse, esim. jaloittelee tarvittaessa. On myös tärkeää kertoa ohjaajalle, mikäli toivoo muutosta johonkin järjestelyyn tai olosuhteeseen tapaamisen aikana.

Emme hyväksy häirintää tai syrjintää. Mikäli koet tai havaitset epäasiallista käytöstä, ilmoita siitä mahdollisimman pian työpajan järjestäjille heti tapaamisen aikana tai tapaamisen jälkeen. Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot annamme tapaamisen alussa.

Tiedot

Päivämäärä:
25.1.2022
Aika:
18:00 - 20:00
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
,

Tapahtumapaikka

Verkkotapahtuma

Järjestäjä

Perhesuhdekeskus
Sähköposti:
info(at)perhesuhdekeskus.fi