Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Vertaistapaaminen sateenkaari-ihmisille: Rohkeutta omannäköisten läheissuhteiden luomiseen

10.10. - 12.12.

Kolmen henkilön ylävartalo näkyy alhaalta päin. Yläpuolella sininen taivas.

Sateenkaari-ihmisen perhesuhteisiin voi muodostua haasteita, jos lapsuudenperhe, suku tai muut läheiset eivät tue ja ymmärrä sateenkaari-identiteettiä tai esimerkiksi rakkaussuhteen muotoa. Monet kohtaavat tilanteita, joissa he joutuvat kohtaamaan vahingollista käytöstä perheeltään tai sukulaisiltaan tai jopa irtautumaan lapsuudenperheestään. Näissä vertaistapaamisissa pohditaan yhdessä keinoja löytää itselle hyvältä tuntuvaa tapaa olla omissa perhe- ja läheissuhteissaan tai luoda omannäköisiä ja turvallisia uusia perhe- ja läheissuhteita, jos lapsuuden- tai kasvuperheen tukiverkko muuttuu tai häviää. Tarkoituksena on myös jakaa kokemuksia ja pohtia keinoja haastavista tilanteista selviytymiseen perheenjäsenten kanssa. Oli sinun tilanteesi juuri nyt ajankohtainen tai sellainen, jota olet saanut jo käsiteltyä, olet tervetullut jakamaan kokemuksiasi ja keskustelemaan.

Vertaistapaamiset on suunnattu täysi-ikäisille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Ryhmään on ilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 10 osallistujaa. Jokainen tapaaminen on oma kertansa, ja tapaamisiin voi osallistua yhden tai useamman kerran. Kussakin tapaamisessa on oma teema, jonka kautta keskustelua avataan. Kaikki ajatukset ja teemat ovat kuitenkin tervetulleita ja tapaamisissa puhutaan juuri niistä asioista, jotka ovat silloin tärkeitä osallistujille.

Jokaiseen tapaamiseen on erillinen ilmoittautuminen, joka avataan aina edellisen tapaamisen päätyttyä. Tapaamisia ohjaa koulutettu vertaisohjaaja, joka on ohjannut ryhmää vuoden 2022 alusta asti.

Syksyn tapaamiset maanantai-iltoina klo 18-20:

  • 12.9. Teema: luottamuksen rakentaminen uusiin ihmisiin ja luottamuksen rakentaminen uudelleen, jos perheenjäsen tai läheinen on loukannut.
  • Seuraava 10.10. klo 18-20. Tämän kerran teemana: Kuinka pitää omia rajoja haastavissa läheissuhteissa? Ilmoittaudu mukaan sähköisellä lomakkeella tämän linkin kautta.
  • 14.11. Teema: Kuinka rakentaa uusia turvallisia läheissuhteita?
  • 12.12. Teema: Perhejuhlat. Joulu lähestyy – mitä ajatuksia se herättää?

Tapaamiset järjestetään Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen ja Sateenkaariperheiden toimitiloissa os. Hämeentie 29, 7. krs, Helsinki. Valitettavasti tilat eivät ole esteettömät. Rakennukseen on esteetön sisäänkäynti rakennuksen takapuolelta, mutta wc-tilat ovat esteelliset. Sisäänkäyntiin liittyvät tiedot löytyvät  Info-sivultamme. (Etsimme parhaillaan uusia, esteettömämpiä toimitiloja.)

Tilaisuudessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotka löytyvät alta.

Lisätietoja tapaamisesta antaa Perhesuhdekeskuksen työntekijä Sanna Metsäpuu info (at) perhesuhdekeskus.fi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Turvallisemman tilan periaatteet:

On tärkeää, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja tervetulleeksi omana itsenään. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta toisille. Siksi meillä on yhteiset periaatteet, joita noudatetaan koko kurssin ajan.

Toimi sensitiivisesti. Ihmisiä, perheitä ja suhteita on monenlaisia. Älä oleta toisen osallistujan tai hänen perheenjäsentensä sukupuolta ulkonäön tai nimen perusteella. Älä tee oletuksia tai yleistyksiä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, perhe- tai rakkaussuhteista, vanhemmuudesta, kehoista tai taustasta. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on.

Ole luottamuksen arvoinen. Kaikki, mitä kurssin aikana kerrotaan toisille, on ehdottoman luottamuksellista. Myös se on luottamuksellista, keitä on tavannut kurssilla. Ethän ota tai julkaise kuvia ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.

Kuuntele. Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla. Jokainen voi puhua vain omasta puolestaan. Aidosti kuuntelemalla opimme toisiltamme.

Voit osallistua omien tarpeidesi mukaan. Voit kertoa itsellesi tärkeistä asioista juuri sen verran kuin haluat. Voit myös olla kertomatta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.

Kunnioita ja ole ystävällinen. Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen omia rajoja. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.

Anna ja ota vastaan palautetta. Osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu oppia toimimaan sensitiivisesti. Jos joku käyttää sanaa, joka on loukkaava tai kuvaa tilannetta väärin, korjaa se asiallisesti. Erehdyksen tehdessäsi ota palaute vastaan, esimerkiksi: ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”

Puutu. Emme hyväksy häirintää, rasismia ja syrjintää. Jos havaitset häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta välittömästi ohjaajille.

Emme hyväksy rasismia, häirintää tai syrjintää minkään henkilön ominaisuuden tai taustan perusteella kuten sukupuoli, kehon piirteet, ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai uskonnottomuus, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.

Jos koet tai havaitset häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä, kerro asiasta ohjaajille. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella näistä ohjeista, ota yhteyttä Perhesuhdekeskuksen työntekijään Sanna Metsäpuuhun.

Tiedot

Alkaa:
10.10.
Loppuu:
12.12.
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, ,

Tapahtumapaikka

Perhesuhdekeskuksen ja Sateenkaariperheiden toimitilat
Hämeentie 29, 7.krs
Helsinki, 00500 Suomi

Järjestäjä

Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus