Sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus
12.9.2023: Ilmoittautuminen on päättynyt ja eroryhmä täynnä. Seuraava eroryhmä järjestetään näillä näkymin Helsingissä 11 viikon iltaryhmänä keväällä 2024. Asiasta tiedotetaan syksyn aikana.
—
Kaipaatko vertaistukea ja uusia ajatuksia eromietteiden keskelle? Tervetuloa sateenkaarierityiseen eroryhmään! Eroryhmä koostuu aloitusviikonlopusta 16.-17.9. Tampereella sekä seitsemästä viikoittaisesta verkkotapaamisista keskiviikkoiltaisin aloitusviikonlopun jälkeen. Osallistumismaksu on 50 euroa.
Työskentely pohjautuu suomalaiseen eroseminaariin, joka on vakiintunut eroauttamisen malli. Menetelmä ja vertaistuki auttavat selviämään erokriisistä, vahvistavat itsetuntemusta ja antavat työkaluja elämässä eteenpäin. Eroseminaari toteutetaan Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksessa sateenkaarisensitiivisesti ja erilaiset suhdemuodot huomioiden. Ryhmässä noudatetaan Perhesuhdekeskuksen turvallisemman tilan periaatteita (ks. alla).
Perhesuhdekeskuksen eroryhmät on tarkoitettu kaikille sateenkaari-ihmisille (sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluville), joilla merkityksellinen rakkaussuhde (pari- tai monisuhde) on päättynyt tai päättymässä. Sateenkaarevuutesi voi olla sinulle uusi asia tai se on voinut olla osa sinua koko elämäsi. Suhde, johon liittyen käsittelet (mahdollista) eroa, on voinut olla minkä mittainen tahansa. Suhde on voinut olla sateenkaareva tai ei-sateenkaareva. Suhteeseen tai perheeseesi voi kuulua tai ei kuulu lapsia. Eroryhmään voi osallistua, vaikka erosta olisi jo pidempikin aika. Monesti asioiden käsittely on mahdollista syvemmin, kun erosta on kulunut jo jonkin aikaa.
Ohjaajana toimii Perhesuhdekeskuksen perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen. Hän on käynyt suomalainen eroseminaari -ohjaajakoulutuksen ja ohjannut sateenkaarisensitiivisiä eroryhmiä usean vuoden ajan.
Aiempien ryhmäläisten ajatuksia siitä, mikä ryhmässä oli parasta:
Lämpimästi tervetuloa mukaan ryhmään!
—
On tärkeää, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja tervetulleeksi omana itsenään. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta toisille. Siksi meillä on yhteiset periaatteet, joita noudatetaan koko kurssin ajan.
Toimi sensitiivisesti. Ihmisiä, perheitä ja suhteita on monenlaisia. Älä oleta toisen osallistujan tai hänen perheenjäsentensä sukupuolta ulkonäön tai nimen perusteella. Älä tee oletuksia tai yleistyksiä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, perhe- tai rakkaussuhteista, vanhemmuudesta, kehoista tai taustasta. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on.
Ole luottamuksen arvoinen. Kaikki, mitä kurssin aikana kerrotaan toisille, on ehdottoman luottamuksellista. Myös se on luottamuksellista, keitä on tavannut kurssilla. Ethän ota tai julkaise kuvia ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.
Kuuntele. Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla. Jokainen voi puhua vain omasta puolestaan. Aidosti kuuntelemalla opimme toisiltamme.
Voit osallistua omien tarpeidesi mukaan. Voit kertoa itsellesi tärkeistä asioista juuri sen verran kuin haluat. Voit myös olla kertomatta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.
Kunnioita ja ole ystävällinen. Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen omia rajoja. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.
Anna ja ota vastaan palautetta. Osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu oppia toimimaan sensitiivisesti. Jos joku käyttää sanaa, joka on loukkaava tai kuvaa tilannetta väärin, korjaa se asiallisesti. Erehdyksen tehdessäsi ota palaute vastaan, esimerkiksi: ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”
Puutu. Emme hyväksy häirintää, rasismia ja syrjintää. Jos havaitset häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta välittömästi ohjaajille.
Emme hyväksy rasismia, häirintää tai syrjintää minkään henkilön ominaisuuden tai taustan perusteella kuten sukupuoli, kehon piirteet, ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai uskonnottomuus, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.
Jos koet tai havaitset häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä, kerro asiasta ohjaajille. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella näistä ohjeista, ota yhteyttä Perhesuhdekeskuksen työntekijään Sanna Metsäpuuhun.