Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Eroryhmä sateenkaari-ihmisille Helsingissä

13.9. - 29.11.

vesipisaroita putoaa sateenkaaren väreissä

Kaipaatko vertaistukea ja uusia ajatuksia eromietteiden keskelle? Tervetuloa sateenkaari-ihmisille suunnattuun eroryhmään Helsinkiin!

Työskentely pohjautuu suomalaiseen eroseminaariin, joka on vakiintunut eroauttamisen malli. Menetelmä ja vertaistuki auttavat selviämään erokriisistä, vahvistavat itsetuntemusta ja antavat työkaluja elämässä eteenpäin. Eroseminaari toteutetaan Perhesuhdekeskuksessa sateenkaarisensitiivisesti ja erilaiset suhdemuodot huomioiden. Ryhmässä noudatetaan Perhesuhdekeskuksen turvallisemman tilan periaatteita (ks. alla).

Perhesuhdekeskuksen eroseminaarit on tarkoitettu kaikille sateenkaari-ihmisille (sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluville), joilla merkityksellinen rakkaussuhde (pari- tai monisuhde) on päättynyt tai päättymässä.  Sateenkaarevuutesi voi olla sinulle uusi asia tai se on voinut olla osa sinua koko elämäsi. Suhde, johon liittyen käsittelet (mahdollista) eroa, on voinut olla minkä mittainen tahansa. Suhde on voinut olla sateenkaareva tai ei-sateenkaareva. Suhteeseen tai perheeseesi voi kuulua tai ei kuulu lapsia. Eroseminaariin voi osallistua, vaikka erosta olisi jo pidempikin aika. Monesti asioiden käsittely on mahdollista syvemmin, kun erosta on kulunut jo jonkin aikaa.

Aika: Seuraava eroryhmä alkaa Helsingissä tiistaina 13.9. klo 17.30-20.30. Ryhmä kokoontuu 11 kertaa tiistai-iltaisin 29.11. asti, lukuun ottamatta tiistaita 18.10.

Paikka: Perhesuhdekeskuksen ja Sateenkaariperheet ry:n toimitilat Helsingin Sörnäisissä, osoite: Hämeentie 29, 7. krs. Saat saapumisohjeet tervetulokirjeessä. Tilat ovat valitettavasti osittain esteelliset. Sisäänkäynti ja hissi ovat esteettömät, mutta wc-tilat ovat esteelliset. Lisätietoja esteellisyydestä Info-sivullamme ja järjestäjiltä. (Etsimme parhaillaan uusia esteettömiä toimitiloja.)

Ohjaaja: Perhesuhdekeskuksen perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen. Hän on käynyt suomalainen eroseminaari -ohjaajakoulutuksen ja ohjannut sateenkaarisensitiivisen eroryhmän useaan kertaan.

Välineet: Työkirjana käytetään Marianna Stolbowin Erosta eteenpäin -kirjaa. Kirjan voi lainata kirjastosta fyysisenä kirjana tai e-kirjana, tai ostaa itselleen ennen ryhmän alkamista. Kirjaa myydään eri kirjakaupoissa. Kirjan voi myös lainata Perhesuhdekeskukselta eroseminaarin ajaksi.

Hinta: Ryhmä on maksuton. Kaupalliset ryhmät maksavat useita satoja euroja.

Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella. Mukaan mahtuu 16 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos toistensa ex-kumppanit ilmoittautuvat samaan ryhmään, jälkimmäiseksi ilmoittautunutta pyydetään osallistumaan seuraavaan ryhmään. Lopullinen ilmoittautumisvahvistus lähetetään myöhemmin sähköpostitse.

Lisätietoja Perhesuhdekeskuksen eroseminaareista antaa perhetyöntekijä  Terhi Väisänen (lomalla 4.7.-7.8.). Yhteydenotot ensisijaisesti puhelinpalvelun kautta maanantaisin klo 15-17 ja perjantaisin klo 8-10 numerossa 050 444 4446.

Perhesuhdekeskus järjestää vuosittain kaksi eroseminaaria: Helsingin ryhmän (11 arki-illan tapaamista) ja valtakunnallisen ryhmän (koostuu verkkotapaamisista sekä mahdollisesta lähiviikonlopusta esteettömyys huomioiden). Keväällä 2023 toteutuu seuraava valtakunnallinen ryhmä. Tarkemmat tiedot lisätään verkkosivujen Tapahtumat-osioon loka-marraskuussa. (Valtakunnallinen ryhmä järjestettiin edellisen kerran keväällä 2022.)

Turvallisemman tilan periaatteet:

On tärkeää, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja tervetulleeksi omana itsenään. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta toisille. Siksi meillä on yhteiset periaatteet, joita noudatetaan koko kurssin ajan.

Toimi sensitiivisesti. Ihmisiä, perheitä ja suhteita on monenlaisia. Älä oleta toisen osallistujan tai hänen perheenjäsentensä sukupuolta ulkonäön tai nimen perusteella. Ethän myöskään tytöttele tai pojittele lapsia tai arvaile kenenkään vanhemmuusnimitystä. Älä tee oletuksia tai yleistyksiä toisten seksuaalisesta suuntautumisesta, perhe- tai rakkaussuhteista, vanhemmuudesta, kehoista tai taustasta. Kunnioita jokaisen itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeutta eli oikeutta päättää ja kertoa itse, kuka ja millainen on.

Ole luottamuksen arvoinen. Kaikki, mitä kurssin aikana kerrotaan toisille, on ehdottoman luottamuksellista. Myös se on luottamuksellista, keitä on tavannut kurssilla. Ethän ota tai julkaise kuvia ilman kaikkien kuvassa olevien lupaa.

Kuuntele. Anna kaikille tasapuolinen mahdollisuus päästä ääneen tai halutessaan pitäytyä taustalla. Jokainen voi puhua vain omasta puolestaan. Aidosti kuuntelemalla opimme toisiltamme.

Voit osallistua omien tarpeidesi mukaan. Voit kertoa itsellesi tärkeistä asioista juuri sen verran kuin haluat. Voit myös olla kertomatta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.

Kunnioita ja ole ystävällinen. Arvosta toisia osallistujia ja heidän kokemuksiaan. Kunnioita jokaisen omia rajoja. Ethän esimerkiksi koske toiseen ilman lupaa.

Anna ja ota vastaan palautetta. Osa on harjoitellut sensitiivistä puhe- ja toimintatapaa jo pidemmän aikaa, ja osa on matkan alussa. Tärkeintä on asenne ja halu oppia toimimaan sensitiivisesti. Jos joku käyttää sanaa, joka on loukkaava tai kuvaa tilannetta väärin, korjaa se asiallisesti. Erehdyksen tehdessäsi ota palaute vastaan, esimerkiksi: ”Anteeksi. Kiitos, kun korjasit.”

Puutu. Emme hyväksy häirintää, rasismia ja syrjintää. Jos havaitset häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Mene häirintää kokevan tueksi ja kerro tekijälle esimerkiksi ”Tuo, mitä teit, ei ole ok.” Jos et voi puuttua tilanteeseen itse, kerro tapahtuneesta välittömästi ohjaajille.

Emme hyväksy rasismia, häirintää tai syrjintää minkään henkilön ominaisuuden tai taustan perusteella kuten sukupuoli, kehon piirteet, ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai uskonnottomuus, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy.

Jos koet tai havaitset häirintää, syrjintää tai epäasiallista käytöstä, kerro asiasta ohjaajille. Jos haluat kertoa asiasta vasta jälkikäteen tai keskustella näistä ohjeista, ota yhteyttä Perhesuhdekeskuksen työntekijään Sanna Metsäpuuhun.

Tiedot

Alkaa:
13.9.
Loppuu:
29.11.
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , , ,

Järjestäjä

Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus

Tapahtumapaikka

Perhesuhdekeskuksen ja Sateenkaariperheiden toimitilat
Hämeentie 29, 7.krs
Helsinki, 00500 Suomi
+ Google Map