Suhteiden erityiskysymyksiä
Kulttuurisen ympäristömme vuoksi sateenkaari-ihmisten rakkaus- ja perhesuhteisiin liittyy joitakin erityiskysymyksiä ja -ilmiöitä. Kulttuuriseen ympäristöön sisältyy esimerkiksi yhteiskuntamme normatiivisuus ja tuomitsevien asenteiden historia ja nykyisyys.
Normit ja vähemmistöstressi
Sateenkaarevuus, sateenkaarevat pari- ja monisuhteet ja sateenkaariperheet uhmaavat monia yhteiskuntamme normeja. Heteronormatiivisuus tarkoittaa sitä, että automaattisesti oletetaan ihmisen olevan suhteessa eri sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Sukupuolinormi taas tarkoittaa sitä, että yhteiskunnassamme on pitkään oletettu ja edelleen usein oletetaan, että sukupuolia on olemassa vain kaksi. Todellisuudessa sukupuolten ja kehojen kirjo on laaja. Lisäksi sukupuolen ilmaisusta ja sukupuolirooleista ajatellaan usein stereotyyppisesti siten, että esimerkiksi miehen tulee olla tietynlainen ja ottaa tietty rooli rakkaussuhteessa tai perheessä. Suhdenormiin kuuluu se, että pitkää kahdenvälistä parisuhdetta pidetään tavoiteltavana ihanteena ja rakkaudessa onnistumisen kriteerinä. Perhenormi piirtää eteemme oletetun perheen, johon kuuluvat äiti, isä ja heidän biologiset lapsensa. Normeja on meidän yhteiskunnassamme paljon muitakin, esimerkiksi kehonormi, normi valkoisuudesta ja normi vammattomuudesta.
Jos ihminen ei koe olevansa normien mukainen tai elävänsä normien mukaisessa suhteessa, hänelle voi syntyä erilaisuuden ja toiseuden kokemus. Hän voi joutua syrjityksi, kiusatuksi tai jopa väkivallan kohteeksi. Nämä kokemukset voivat johtaa pitkittyneeseen, pahimmillaan jopa koko elämän kestävään stressikokemukseen vähemmistöryhmään kuulumisesta. Tätä kutsutaan vähemmistöstressiksi. Vähemmistöstressi syntyy ympäröivän yhteiskunnan normeista ja oletuksista siitä, millainen ihmisen kuuluu olla ja millainen on oikea tapa olla suhteessa. Vähemmistöstressi voi vaikuttaa kielteisesti niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkimuksissa on todettu, että mielenterveysongelmat ovat keskimääräistä yleisempiä sateenkaari-ihmisillä. Mielenterveyden ongelmat saattavat kuormittaa sateenkaari-ihmisten perhe- ja läheissuhteita.
Vähemmistöstressin ilmenemismuotoja
Vähemmistöstressin vuoksi ihmiset saattavat esimerkiksi joutua aktiivisesti miettimään, mitä he haluavat tai voivat kertoa itsestään tai suhteestaan muille ihmisille eri tilanteissa, kuten opiskelu- tai työpaikassa, palveluissa tai perhe- ja lähiverkostoissa. Joitakuita voi pelottaa se, miten he tulevat kohdelluiksi, mikäli heidän seksuaalinen suuntautumisensa, sukupuolen kokemuksensa tai tapansa elää suhteessa tulee ilmi. Toisia voi vaivata pelko siitä, että he eivät tule kunnioitetuksi omana itsenään. Pelko voi jopa estää ihmisiä osallistumasta sosiaalisiin tilanteisiin.
Pahimmillaan vähemmistöstressi saattaa johtaa itseä syrjiviin ajatuksiin ja uskomuksiin sekä kokemukseen, että oma tapa olla suhteessa on väärä tai vähempiarvoinen kuin muilla. Joku voi kokea, että hän tai hänen tapansa olla suhteessa on jatkuvan arvioinnin kohteena. Vähemmistöstressin vaikutukset saattavat näkyä salakavalasti kuormituksena rakkaus- ja läheissuhteissa. Kuormitusta ei aina tiedosteta, ja sen ilmenemismuodot voivat olla erilaisia. Se voi näkyä esimerkiksi poissaolevuutena, ärtymyksenä tai surullisuutena sekä aiheuttaa ristiriitoja rakkaus- ja läheissuhteisiin.
Vähemmistöstressin vaikutuksia ihmissuhteisiin
Sateenkaarevissa suhteissa elävät ihmiset joutuvat usein pohtimaan, kenelle, millä tavalla ja missä he voivat turvallisesti kertoa suhteestaan. Esimerkiksi rakkaussuhteen haasteeksi voi tulla se, että kumppanit ovat erimielisiä siitä, kenelle ja mitä suhteesta kerrotaan, milloin se tehdään ja kuka kertomisesta voi milloinkin päättää. Jos kumppanit ovat ulostulossaan kovin eri vaiheissa, saattaa rakkaussuhteeseen hiipiä ristiriitoja ja turhautumista.
Vähemmistöstressi, salaisuuden kantaminen tai ikävät kokemukset esimerkiksi kasvuperheessä, aiemmissa suhteissa tai palveluissa ovat voineet saada ihmisen kokemaan, ettei hän ole tullut rakastetuksi ja arvostetuksi omana itsenään. Samoin ikävät kokemukset sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai suhdemuodon paljastuttua ovat voineet johtaa tällaiseen rakkaudettomaan tilaan. Tämä voi vääristää kokemusta rakastetuksi tulemisesta myös myöhemmissä ihmissuhteissa. Jos läheisissä ihmissuhteissa ei ole saanut kokea arvostusta omana itsenään, voi olla, että tyytyy vähempään myös myöhemmissä ihmissuhteissa tai on valmis muuttamaan itseään vain saadakseen kumppanin hyväksynnän.
Sateenkaarevissa pari- ja monisuhteissa elävillä ihmisillä ja sateenkaariperheillä saattaa olla tarve näyttää ympäristölleen, ettei heidän suhteessaan ole ongelmia, vaikka sateenkaarevissa rakkaussuhteissa ja sateenkaariperheissä esiintyy samoja haasteita kuin muissakin suhteissa ja perheissä. Paine piilottaa ongelmia voi johtua pelosta tulla nähdyksi muita huonompana tai vähempiarvoisena. Se voi kummuta myös tarpeesta kyseenalaistaa heteronormatiivisen yhteiskunnan käsityksiä siitä, että heteromuotoinen, kahden ihmisen välinen pitkä parisuhde on ainoa tavoiteltava rakkaussuhteen muoto.
Onnellisuuspakko, syrjinnän pelko tai aiemmat huonot kokemukset palveluissa saattavat vaikuttaa esimerkiksi siten, että apua ei uskalleta hakea riittävän aikaisin tai lainkaan, jolloin rakkaussuhteen tai perheen ongelmat ehtivät kärjistyä. Voi myös olla, että apua haettaessa ei uskalleta kertoa koko tarinaa ja salataan jotain puolia ongelmista, perhemuodosta, suhdemuodosta tai identiteetistä.
Sateenkaari-ihmiset saattavat salata ongelmia tai suhde- tai perhemuotoon liittyviä asioita myös lähipiiriltään. Jopa neljännes sateenkaariperheiden vanhempien omista vanhemmista suhtautuu sateenkaariperheeseen kielteisesti. Tällöin myös läheisten tuki jää saamatta.
Voit jättää sanallisen palautteen täällä.