Vanhemmille ja muille läheisille
Kun lapsi, nuori tai aikuinen läheinen pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoltaan, voi asia hämmentää vanhempia ja muita läheisiä. Joillekin läheisille pohdinta tai asiasta kertominen tulee yllätyksenä, toiset taas ovat ehkä aavistelleet asiaa pidempään, mutta eivät ole uskaltaneet tai halunneet jutella asiasta sateenkaarevan ihmisen itsensä kanssa.
Osalle vanhemmista tai muista läheisistä oman lapsen tai muun läheisen seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin pohdinta on hankala asia. On luonnollista, että hämmentyy uuden, itselle vieraan asian äärellä. Hämmentyneenä ihminen ei yleensä oikein tiedä, miten tilanteeseen suhtautuisi ja miten siitä selviäisi. Vanhemmat ja muut läheiset saattavat kokea monenlaisia tunteita, kuten kiukkua, surua, keinottomuutta tai vaikkapa hätääntyneisyyttäkin.
Läheisillä voi olla myös huoli sateenkaarevan lapsen tai läheisen tulevaisuudesta. Esimerkiksi omalle lapselleen toivoo parasta, ja oman lapsensa haluaisi tulevan onnelliseksi. Moni vanhempi pelkää lapsensa kohtaavan seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi kiusaamista ja vastoinkäymisiä.
Ihmisten tavat käsitellä uusia tilanteita vaihtelevat paljon. Jollekin on tärkeää puhua asiasta, toinen taas vaikenee. Joku haluaa käsitellä asiaa ensin itsekseen, ennen kuin hän on valmis puhumaan asiasta muiden kanssa. Joku taas alkaa etsiä heti tietoa tai tukea tilanteeseen. Joskus perheenjäsenten erilaiset tavat käsitellä sateenkaarevan läheisen identiteettipohdintaa saattavat aiheuttaa lisää hämmennystä ja ristiriitoja perheessä.
Kaikki tunteet ja erilaiset tavat käsitellä tunteita ovat sallittuja, mutta läheisen tulisi ilmaista tunteensa ja ajatuksensa niin, ettei satuta, loukkaa tai huolestuta sateenkaarevaa lastaan tai läheistään. Läheisillä on keskeinen rooli sateenkaarevan lapsen, nuoren ja aikuisen hyvinvoinnin tukemisessa. Vaikka läheisenä hämmentyy ja huolestuukin, oikea viesti lapselle, nuorelle tai aikuiselle on:
”Rakastan sinua ja olen vierelläsi. Olet ihana ja tärkeä juuri tuollaisena.”
Monesti myös läheiset kaipaavat tukea sateenkaarevan lapsensa tai läheisensä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen kokemuksen hyväksymisessä sekä sen pohtimisessa, miten voisivat tukea häntä. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa tukea, jos lapsesi tai läheisesi pohtii omaa sukupuoltaan tai kuuluu sukupuolivähemmistöön. Perhesuhdekeskuksen tukipalveluista saat tukea, jos lapsesi tai läheisesi pohtii seksuaalista suuntautumistaan tai kuuluu seksuaalivähemmistöön. Jos et ole varma, mihin pohdinta liittyy, voit hyvin olla yhteydessä kumpaan vain tahoon! Näiden lisäksi valtakunnallisesti auttavat myös esimerkiksi kirkon perheneuvonta ja Sinuiksi-palvelu.
Voit jättää sanallisen palautteen täällä.